Povestea bobului magic de cacao

Ciocolata, cui nu-i place ciocolata?

Pentru copilul cuminte bucatia aceea delicioasa e trofeul obtinut in schimbul bunei sale purtari, pentru adultul grabit sa plece spre serviciu ciocolata e energizantul de dimineata care ii incarca bateriile inainte de o zi agitata si grea.

Te-ai gandit vreodata la ce reprezinta ciocolata pentru tine ?

Pentru noi, ciocolata e…subiect de cercetare. Fireste, doar suntem pasionati. Oricat de diferita si de greu de redat in cuvinte e senzatia pe care degustarea ciocolatei o starneste fiecaruia, in spatele artei de a crea asemenea savori, stau cercetari exacte, stiinta finalmente. Iar pasionatii ciocolatei nu se pot opri doar la degustarea acesteia. Vor vrea sa exploreze la maximum potentialul acelui mic bob de cacao care da nastere incantatoarei ciocolate.

De fapt, povestea ciocolatei incepe acel mic bob de cacao care a revolutionat arta gustului si sentimentele de fericire.

Tu stii de povestea bobului magic de cacao ?

Cacao, adica materia prima principala pentru obtinerea de ciocolata, este de fapt denumirea semintelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao). Bobul a fost botezat cu numele de cacao de catre aztecii cacahuatl, iar spaniolii care i-au intalnit au preluat denumirea si bobul cu totul. Asa a devenit cacaua un produs de export important in numeroase tari aflate in curs de dezvoltare.

Totul porneste de la arborele de cacao. Acesta este un arbore tropical, cu o inaltime care variaza intre 5 si 10 m si are nevoie de un climat calduros si umed pentru a se dezvolta si a produce pastaile de cacao. Pastaile de cacao apar abia incepand cu anul 4 de viata al copacului. Un copac produce in jur de 150 de pastai pe an, iar intr-o pastaie se gasesc intre 30 si 75 boabe de cacao.

Pastaile de cacao se cultiva in momentul in care sunt coapte, adica atunci cand culoarea lor devine galben-portocalie. Ele se recolteaza manual, cu maceta (unealta foarte folosita in padurile ecuatoriale). Dupa recoltare, pastaile se sparg pentru a se colecta boabele de cacao. Acestea sunt culese si uscate, iar dupa uscare se macina sub forma de pulbere.

Si abia acum acel praf magic–prelucrat cu maiestrie in diverse moduri si in nenumarate combinatii de ingrediente–devine ciocolata.

Istoria ciocolatei continua, iar noi cei de la Ciocotela ne bucuram sa fim parte din ea.

Share